Forfotløping – veien til et skadefritt løperliv?

Fivefingers

Ihuga forfotløper
Som mange vet er, eller ihvertfall ønsker jeg å være, forfotløper på min hals. Forfotfolket hevder at det er veien å gå for å holde seg skadefri og løpe fortere. Jeg er tilbøyelig til å sluke alt de sier rått. Tesen er at istedetfor demping i skoene, som man må ha hvis man lander på hælen, demper kroppen selv ved å lande på forfot. Dette høres jo såre enkelt ut og kanskje er det også nettopp det. Ikke desto mindre krever det en viss tilvenning å gå fra hæl-løping med sko med god demping, til barfotsko og forfotløping. Dersom man går for fort frem ender man rett og slett med, det man ønsker minst av alt, skader.

Ikke tåløping
Det er viktig å merke seg at det ikke på noen måte skal løpes på tærne, men lande med vekten fremme på foten. Dette kommer godt frem i denne filmen som tar for seg løping bade med landig på hæl og forfot.

Tilvenning
Løplabbet har laget et tolvukers-program for tilvenning til barfotsko både for den aktive løper og mosjonisten. Her finnes rikelig med info om teknikk og ikke minst skomodeller. Etterhvert har mange(alle?) skomerker egne forfot/barfot-sko, også kalt minimalistiske sko. Det er likevel Vibram Fivefingers som er selve originalen.

Christopher McDougall
Når vi snakker om forfotløping kommer vi ikke utenom forfatteren av boka  – Født til å løpe – Christopher McDougall.
Han snakker om “The lost secret of running”, og “natural running”.

Her kan du se en film med McDougall

Her er også en film av Dr. Mark Cucuzzella om natural running.

Personlig holder jeg på å venne med til minimalistiske sko. Fra naturens side lander jeg forholdsvis langt frem på foten, men etter en del år i synd med god demping i skoene er det på det rene at jeg har litt i gjen til å kunne kalle meg en skikkelig natural runner!

Til sist tar jeg med en film av meg selv på tredemølla i dag morges. Holder dette da?

Bare jeg blir bra i skulderen nå, så skal det bli barfotløping i alle trau og fat…

4 Comments

  1. Forfotløping får en ekstra dimensjon med Chopins Nocturne Op 27 No 2 i bakgrunnen. Stå på.

  2. Liten tvil om det ja:) Hva får ikke en ekstra dimensjon av Chopins Nocturne Op 27 No 2?

  3. ikke å anbefale, om en ser på fotisetett i mellom/lang distanse er landingen svært ofte på hæl og framrulling, selv på baneløp 5/10 k er hele foten også noen ruller. Lande på framfoten er ikke anbefale der en løper mengde grunnet strekk og belastning.. tenk deg en sprinter på joggetur, som dasser avgårde med landing på hele foten inkludert også rulle på hælen.. selv løp jeg fra hæl på alle langkjøringer, men der intervall / baneløp er gjeldende er hele foten på, ev, hvordan en lander på foten på iggsko på bane er det lande og rulle med hele foten.. ( Jfr Ingrid Kristiansen er feks veldig skeptisk til slike sko og slik løping, og jeg kjenne ringen eliteutøvere ( Norge/Finland) som bruker slike sko i mengdetrening feks

    • Takk for konstruktiv tilbakemelding. Tar med meg det videre i løpingen min, selv om jeg nok vil fortsette å løpe slik jeg har gjort fra barnsben av:)

Leave a Reply