Hauern

Thorleif Haug i nydelig klassisk stil

På tide å kalle en spade for en spade?
I lys av de siste dagers/ukers hendelser i Swix Ski Classics, og også utviklingen i World Cup, synes jeg det er på sin plass å stille spørsmålet om klassisk som stilart på elitenivå rett og slett har utspilt sin rolle. Stadig oftere, og i mer og mer kuperte traseer, ser vi nå at de beste staker på blanke ski, ispedd så mye skøyting de tør uten å bli disket. Glidende fiskebein også kalt kjerringdans er blitt perfeksjonert og tatt til nye høyder i Swix Ski Classics (Swix Ski Skating?).

Parodi som nærmer seg kappgang
For meg blir det hele litt parodisk, og det nærmer seg kappgang, hvor det for en utenforstående, kan synes som om hele poenget er å løpe uten å bli tatt.

Er det den utviklingen vi ønsker i langrenn?

Er det kanskje på tide å gjøre som i Skiskyting og kombinert, og kutte ut klasssisk og kunkurrere på like premisser?

Marcialonga fra sofaen
I går fulgte jeg Marcialonga fra sofaen på hytta, og i den siste bakken mot mål er det nå blå streker i svingene hvor det er lov å skøyte i mellom strekene. Det blir etter min mening litt dumt å sitte å se på at de beste kanskje jukser bittelitt i hver sving, eller i hver bratte kneik. Jeg tror det er bedre for sporten om vi kaller det Swix Ski Sakting, og lar det koke ned til hvem som er raskest på ski fra A til B uten at det er noen begrensninger på bevegelsesmønster. Sånn det er nå er det kunstig.

Kassisk for oss mosjonister i turrenn
Her til lands vil klassisk som stilart neppe forsvinne med det første uansett. Det er jo sånn hvermansen lærer og gå på ski. De aller fleste som går turrenn vil nok også i overskuelig fremtid gå klassisk med festesmøring under skiene.

Vi er jo et folk av tradisjoner, og klassisk er jo uten tvil en vakker stil, det er bare det at på elitenivå vil diagonalgangen forsvinne i løpet av få år, og da står vi igjen med stakekonkurranser ispedd jukseskøyting.

La oss heller få se de beste gå så fort de kan uansett stilart, altså i fristil!

Heia Swix Ski Skating!