Skjermbilde 2015-10-15 kl. 09.41.02
Hvordan får du tid til å trene så mye?
Dette spørsmålet har jeg fått en del ganger. Det hender også at noen sier; Du må ha en snill kone siden du får lov til  å trene så mye! Svaret på det er: Selvsagt har jeg en snill kone! Hvem ville velge en kone som ikke er snill? I tillegg til å være snill er Pia også en klok kone. Klok fordi hun vet at både jeg og resten av familien har bedre av at jeg løper en time enn at jeg ser på TV en time.

Jeg skal forsøke å beskrive hvordan ukene legges opp, og hor mye/lite jeg trener. Jeg er nok ikke av de som trener aller mest, men i forhold til gjennomsnittsnordmannen trener jeg nok ganske mye.

Jeg elsker å trene
Det aller vikstigste for å få tid til å trene er at man synes det er gøy! Jeg har (nesten)alltid lyst til å trene, og da finner jeg gjerne tid til det også.  Dersom ikke treningsgleden er der, vil det være svært tungt å trene f. eks 12 timer i uka. Jeg finner stor glede i alt som har med trening å gjøre, alt fra planlegging, utstyr, lese treningslitteratur og gjennomføring av økter og uker.

Legg en plan og følg den
Søndag kveld bruker jeg en halvtime på å planlegge hele ukas gjøremål, deriblant trening. Her er det viktig å ha med familien(les kona) på råd, slik at det ikke blir noen dobbeltbookinger. Jeg etterstreber alltid å legge en plan det er mulig å følge uten å gå over lik. Det er bedre å planlegge og trene litt mindre, enn å gå bort fra planen senere. Viktig at hele familiens aktiviteter er på bordet ved planlegging, slik at alle får gjort det de ønsker.

20131112-064552.jpg

Ikke lenge til fjellet ser sånn ut nå….

Jeg ser ikke på TV
De eneste dagene i uka jeg ser på TV er fredag og lørdag. Jeg mener å huske at Nordmenn ser i snitt 80 minutter på TV hver dag.  Det utgjør neste 10 timer i uka, som kunne vært brukt til trening uten at det hadde gått utover familielivet. Det at jeg ikke ser på TV fører også nesten automatisk til at jeg legger meg tidligere. Det er sjelden jeg er i seng senere enn kl 22. Dette fører igjen til at neste punkt går av seg selv.

Stå opp tidlig
Jeg står stort sett opp i 5-draget på hverdager, noe som gjør at jeg lett kan trene en time før resten av familien har stått opp. Som en ren bonus er jeg gladtrent og grei når resten av gjengen står opp!

Skaff deg jobb i nærheten av der du bor
Jeg har selv akkurat flyttet trykkeriet mitt til Asker der jeg bor, og det er helt utrolig hvor mye enklere det er å få trent mange timer nå! Forrige uke trente jeg 10 timer uten familien så meg i treningstøy annet enn lørdag og søndag!

Begrens organisert fellestrening
Ja, du leste riktig. Trening på et bestemt sted et bestemt klokkeslett er en tidstyv av dimensjoner! Her kommer også reisetid til og fra som en faktor. Dette er tid som kan brukes til verdifull tid sammen med de en er glad i.  Nå er det jo også sånn at en hard intervalløkt gjerne blir enda litt hardere når den gjennomføres sammen med noen. Det vil derfor være lurt å kjøre noen hardøkter som fellestrening, men i den daglige trening er det mye vanskeligere å få tid til disse øktene. Både fordi de har et gitt oppstarttidspunkt, og fordi  man som regel må reise til dem.

Eivind_Karfjell_IMG_7249

Mer trening = morsommere konkurranser:)

Gjør det enkelt
Kjør mest mulig økter som starter hjemmefra, uten reisetid og for mye bruk av utstyr. Løping er i så måte det aller enkleste og beste. Du trenger bare knyte skolissene, så er du i gang. Smøring av ski og rigging av sykler etc er ting som krever tid og oppmerksomhet. Satser du langrenn må du nødvendigvis både smøre og gå på ski, men i de periodene hvor det er vanskelig med tid vil det være hensiktsmessig å velge løping. Sykling på rulle etter at barna har lagt seg er en fin måte å få trent på tross av at man er alene med barna. Mine barn synes faktisk det er stor stas å høre den søvndyssende lyden av rulla når de har lagt seg.

Oppsummert

  • Lik det du driver med!
  • Planlegg for suksess.
  • Tren i stedet for på se på TV.
  • Gode søvnrutiner = legg deg tidlig – stå opp tidlig
  • Ha kort vei til jobb, eller bruk reisevei som trening, f.eks sykkel til jobb.
  • Tren når det passer for deg, ikke fellestrening.
  • Det enkle er ofte det beste.

Lykke Til!

Jeg kommer etterhvert med konkrete eksempler på hvordan jeg legger opp uka.
Følg med:)