closeup of a signboard with the text paleo diet on a table full of different raw vegetables, a bowl with some chicken eggs and a chicken

Hva menes egentlig med Paleo eller steinalderkosthold?
Skal vi gå tilbake til steinalderen? Skal vi leve som de gjorde da?  Nei, vi skal selvsagt ikke slå i hjel det vi skal spise med en klubbe, eller spise rått kjøtt rett fra dyret. Det vi derimot skal er å spise ting som fantes den gangen genene våre ble “designet”. Det er altså teorien. Vi er skapt for å spise det som finnes “naturlig”. Det vil si at matvarer som korn, melkeprodukter, alkohol, sukker, tilsetningsstoffer og prosessert mat, er det best å holde seg unna.

Hva i alle dager spiser du da?
Det er et spørsmål jeg ganske ofte får. Svaret er enkelt; kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, nøtter og frukt. Dette er naturlig mat. Det er selvsagt ikke mer naturlig enn at grønnsakene jo er dyrket frem, men dette er likevel matvarer vi er ment å spise, og som der nyttig for kroppen.
adobestock_93917671-converted

Økologisk som gjelder
Det er selvsagt økologisk mat som er best, men det er ikke helt enkelt å bare spise økologisk. Så langt det er mulig bør man velge det. Sprøytemidler er gift for både kropp og jordklode. “Go eco!”

Når det gjelder kjøtt er det best å spise gressforet økologisk kjøtt, men det er det foreløpig litt vanskelig å få tak i, og ganske kostbart. Derimot har Gilde startet testsalg av gressforet kjøtt i en del Kiwibutikker. Dette er ikke økologisk, men det er likevel veldig mye bedre enn kjøtt av dyr som er foret med kraftfor. Kraftforet, som er kornbasert, gir et uheldig forhold av omega 3 og omega 6(det er for høye verdier av omega 6), og det gjør kjøttet kreftfremkallende. Helsemyndighetene anbefaler at vi ikke skal spise mer enn 500g rødt kjøtt i uka, og det er nettopp på grunn av for mye omega 6. Dersom vi har tilgang til gressforet økologisk kjøtt er det bare å spise så mye vi klarer. Det er rett og slett veldig sunt!

Grønnsaker er det bare å spise så mye man får i seg, til alle måltider og altså helst økologisk. Frukt er også “ja-mat”, men for mye frukt gir også for mye sukker, selv om det er fruktsukker.

Her er en film jeg har delt delt for noen år siden, og den er ikke blitt noe mindre aktuell i dag. Den gir på 5 minutter er godt innblikk i teorien bak paleo: