Er det mulig å løpe fort på maraton uten å løpe mye?
Jeg har et ønske om å løpe Holmestrand Maraton den 1. april på under tre timer. I fjor satte jeg pers i samme løp med 3.14. Dette var uten å ha løpt spesielt mye, og jeg hadde kun en 30km-tur før det løpet. Jeg hadde selvsagt trent bra totalt sett, men altså ikke spesielt mye lange løpeturer. En grunn til at jeg ikke løper spesielt mye er selvsagt fordi jeg har fire idretter og trene på, og det er jo begrenset både hvor mye tid jeg har, og hvor mye trening kroppen kan tåle. Med relativt skralt med snø blir mindre tid brukt på langrenn, tid som kan brukes til å løpe. Likevel løper jeg stort sett ikke mer enn tre økter pr. uke. Spørsmålet blir da; er dette nok til å løpe anstendig på maraton allerede 1. april?

Holder det med tre løpeturer i uka på snø?
Jeg tenker at i utgangspunktet vil det ikke være nok med tre snøjogger i uka, men selve kondisen blir jo ivaretatt med totalt ca 10 økter i uka. Det er klart jeg ikke blir mye bedre til å løpe av å svømme tre ganger i uka, men jeg blir ikke noe dårligere heller! To sykkeløkter på rulla med god kvalitet + et par skiturer og to-tre styrkeøkter sørger jo for en solid grunnmur om ikke annet. Magefølelsen min sier meg at løpeformen ikke er all verden, og at skal jeg ha noen som helst mulighet til å løpe under tre timer i Holmestrand må det tas grep om løpingen.
Løpeuker
Planen har vært, og er, og ha noen uker som jeg løper minimum 100km, noe som i følge en del “forståsegpåere” skal være et slags magisk tall i maratontrening. Til nå har jeg kun løpt så langt på en uke en gang. Det begynner med andre ord og haste dersom jeg skal få sving på maratonbeina til 1. april!

  • Vil det så være mulig å rekke å komme i god nok form?
  • Må jeg øke løpingen dramatisk, og vil jeg i tilfelle tåle det?
  • Er jeg for gammel?
  • Har jeg lyst nok, eller vil jeg heller gå på ski?

Dette og mer til får vi svar på den 1. april:)