Har du hørt om det fiberrike kornet?
Ja, det har vi vel alle. Korn og kornprodukter er, som alle  vet, vår viktigste kilde til kostfiber. Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen, såkalte ufordøyelige polysakkarider.  Men er det virkelig sant at korn er en så fantastisk god kilde til dette karbohydratet?

La oss ta en titt på hvor mye kostfiber korn inneholder. Havregryn inneholder 9% kostfiber, og sammalt hvete 10%. Bygg inneholder faktisk så mye som 17%. Ser vi på alternativ til korn, så har vi kokosmel, som inneholder så mye som 40% kostfiber. Mandelmel 13%, linfrø 27%, gresskarkjerner 17% og loppefrøskall så mye som 85% kostfiber. Er det da grunnlag for å hevde at korn nærmest er den eneste og beste kilden til fiber? Selvsagt ikke! Korn er faktisk ikke en spesielt god kilde til fiber, men det er av en eller annen grunn blitt en sannhet i samfunnet. Kan jo begynne å lure på hvor den sannheten egentlig kommer fra? Kan det være at det ikke helt objektive Brødfakta har har hatt en finger med i spillet? Hvem husker ikke kampanjen fra 70-og 80-tallet med slagordet spis mer brød! 6-8 skiver hver dag! Dette var vel også muligens opphavet til Harald Heide Steens ikke ukjente Supperåd. Med Slagordet suppe i sentrum. Spis mer suppe!

Ikke kilden, men mengden som er bra
Grunnen til at korn er genierklært i forhold til kostfiber er nok heller at vi her til lands spiser veldig mye grove kornprodukter. Dette fører igjen til at vi får i oss mye av kostfiberet vårt gjennom korn. Dette er ikke ensbetydende med at det nødvendigvis er den absolutt beste kilden.

Ja, vi får i oss mye fiber av korn, men vi trenger absolutt ikke gjøre det! Det er lett som en plett å få i seg mer enn nok fiber gjennom matvarer som ikke inneholder korn!